Op zaterdagavond 9 december vindt een nieuwe editie van de Liantis Urban Trail Mechelen plaats. De vorige editie was in 2021, maar op grote vraag van de trouwe deelnemers keert de Mechelse nocturne dit jaar terug op de kalender van de Liantis Urban Trail Series. Tijdens een Urban Trail lopen de deelnemers langs en dwars door nieuwe en historische gebouwen. Inschrijven voor de Liantis Urban Trail Mechelen kan vanaf nu.

De deelnemers aan de Liantis Urban Trail Mechelen kunnen op 9 december kiezen voor een parcours van 7 of 12 km met verschillende belangrijke gebouwen en verborgen parels in een unieke kerstsfeer. De start is op de Veemarkt, de finish op de Grote Markt. De start wordt in verschillende waves gegeven tussen 19u30 en 20u30.

Tradities zijn er om in ere te houden en daarom loopt het parcours ook dit jaar door Brouwerij Het Anker. Deze familiebrouwerij brouwt al vijf generaties lang bier in het Groot Begijnhof van Mechelen. Bovendien wordt elke deelnemer (16+) aan de finish getrakteerd op een lekker biertje van Het Anker, een verfrissende Maneblusser.

Een andere klassieker die ook in 2023 niet mag ontbreken is Het Predikheren. Na jaren van leegstand besliste de stad Mechelen om het gebouw van het voormalige predikheren- of dominicanenklooster te restaureren en er de bibliotheek in onder te brengen. Ondertussen is het de nieuwe culturele trekpleister van Mechelen geworden.

Een derde locatie die lopers op 9 december mogen komen ontdekken is de Vleeshalle. Ooit boden slagers hier hun koopwaar aan, nu is deze prachtige monumentale hal een culinaire hotspot in hartje Mechelen. In totaal zullen er een 15 à 20-tal locaties en gebouwen op het menu staan op 9 december. Welke dat allemaal zijn zal in de loop van de komende weken bekendgemaakt worden. Het zal een mix zijn van voor de trouwe deelnemers bekende locaties en enkele verrassende en nieuwe locaties.

“We hebben hem enkele jaren moeten missen, maar nu is de Urban Trail helemaal terug, op algemeen Mechels verzoek,” zegt Mechels Sportschepen Abdrahman Labsir. “Het is en blijft een bijzonder originele en laagdrempelige manier om de binnenstad terug te geven aan de sporter en bepaalde gebouwen – die soms cultureel erfgoed zijn – op een andere manier te ontdekken, en dat by night. Sporters beleven meer, en ik zou daaraan willen toevoegen: sporters beleven sámen meer.”

De Liantis Urban Trail Mechelen is op 9 december de afsluiter van de Liantis Urban Trail Series 2023. De opener was op 25 juni in Brussel. Dit weekend staat de Urban Trail Gent (22 oktober) op het programma en volgende maand is Antwerpen (19 november) de place to be.