Op zondag 22 oktober vindt de zevende editie van de Liantis Urban Trail Gent plaats. De organisatie heeft alvast een primeur in petto: voor het eerst kunnen de deelnemers door de Koninklijke Opera van Gent lopen. Start en finish vinden – ook voor het eerst – dan weer plaats in een ander iconisch gebouw: de Floraliënhal.

Na drie jaar afwezigheid maakte de Liantis Urban Trail Gent in 2022 een geslaagde comeback. Met ruim 3500 deelnemers was de vorige editie een groot succes.

Ook dit jaar openen in de Gentse binnenstad verschillende opvallende locaties die in het dagelijkse leven niet of slechts beperkt toegankelijk zijn opnieuw hun deuren. Zij zullen tijdens een unieke en sportieve ontdekkingstocht van ongeveer 7 of 12 kilometer enthousiaste lopers ontvangen die op een buitengewone manier de stad willen verkennen.

Voor de editie van 2023 heeft de Liantis Urban Trail Gent een primeur in petto. Voor het eerst zullen de deelnemers door de Koninklijke Opera van Gent lopen. Sinds de eerste helft van de 19de eeuw spreekt het luxueuze gebouw tot de verbeelding. De indrukwekkende kroonluchter in de hoefijzervormige spektakelzaal is al een attractie op zich.

“We stellen Opera Gent graag open voor de sportievelingen van de Liantis Urban Trail Gent”, zegt Jan Raes, algemeen directeur Opera Ballet Vlaanderen. “Of het nu om kunst gaat of sport: mensen samenbrengen en hen een buitengewone ervaring geven, is iets dat ons bindt. En ook onze dansers, musici, solisten en technici leveren bij elke voorstelling olympische prestaties af om die beleving met jullie te delen. Welkom dus bij Opera Ballet Vlaanderen en vergeet niet tijdens het sporten ook even rond te kijken in dit mooie huis.”

“Met de start en finish in de Floraliënhal zijn er al meteen twee iconische gebouwen die voor het eerst in het parcours zitten. Zo blijven we de Gentse lopers én lopers van ver daarbuiten verrassen”, zegt Greg Broekmans van organisator Golazo sports, dat in Gent ook instaat voor de organisatie van de Stadsloop, de Sofico Gent Marathon en de Zesdaagse van Gent.

Ook burgemeester en fervent loper Mathias De Clercq kijkt opnieuw uit naar de Liantis Urban Trail. “Niets is fijner dan samen met duizenden andere sporters al lopend onze stad te (her)ontdekken. Met niet alleen Gent als schitterend decor, maar ook de unieke binnenlocaties waar je anders niet zomaar komt. Telkens weer verrassend en verbazend.”

Sofie Bracke, schepen van Sport: “Gent is een echte loopstad en in het drukke programma mag de Liantis Urban Trail niet ontbreken. Vorig jaar liepen heel veel Gentenaars mee, het is dan ook een unieke topbeleving. Je werkt niet alleen aan je conditie, je ontdekt ook nog eens verborgen parels in onze stad. Wie wil nu niet eens door de Opera lopen? Ik kan alleszins niet wachten!”

In de loop van de komende weken zal de organisatie van de Liantis Urban Trail Gent nog tientallen andere unieke locaties onthullen die de deelnemers mogen doorkruisen.