Op zondag 20 november vindt de negende editie van de Liantis Urban Trail Antwerp plaats. De deelnemers lopen dwars door historische of bijzondere gebouwen en langs verrassende locaties die op een doordeweekse dag zelden of nooit toegankelijk zijn voor het brede publiek. Hoogtepunten dit jaar zijn de catacomben van het recent heropende KMSKA en het pas vernieuwde Schoon Verdiep van het Stadhuis. Online inschrijven kan nog tot en met zaterdag.

Verspreid over tien startwaves zullen de naar verwachting 8000 deelnemers aan de Liantis Urban Trail Antwerp zondag tussen 9u en 12u op pad gaan. Ze kunnen kiezen voor een tocht van 7 of 12 km. Start en finish liggen in het nieuwe Zuidpark op de Gedempte Zuiderdokken. Meteen na de start duiken de lopers de studio van Play Zuid in voor een setbezoek aan De Tafel van Vier, de talkshow van Gert Verhulst.

Een eindje verderop volgt nog één van de absolute hoogtepunten van de Liantis Urban Trail Antwerp 2022: de passage door het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Het KMSKA ging in 2011 dicht voor een jarenlange verbouwing en heropende enkele weken geleden opnieuw zijn deuren. Zondag lopen de deelnemers eerst rond het prachtig gerestaureerde gebouw om dan via de catacomben en de trappen naar de achterste expositiezaal te lopen.

Het Stadhuis is een ander iconisch gebouw dat voor lange tijd in de steigers heeft gestaan. Na een vier jaar durende renovatie schittert deze renaissanceparel op de Grote Markt als nooit tevoren. De deelnemers aan de 12 km mogen tijdens de Liantis Urban Trail Antwerp een kijkje gaan nemen op het vernieuwde Schoon Verdiep. Ook de beroemde politietoren van de Oudaan, de indrukwekkende kloosterkapel van Campus Carolus van de KU Leuven, de balzaal van hotel Hilton Antwerp Old Town en de historische Vlaaikensgang liggen op het parcours van de 12 km.

In totaal zullen de lopers van de langste afstand langs en door 19 unieke plaatsen lopen, waarvan er 8 ook op het parcours van de 7 km liggen. Naast de studio van Play Zuid en het KMSKA zijn dat onder andere ook nog het Fotomuseum FOMU en zijn stadsbioscoop Lumière, de verpakkingsarme en biologische markt The Barn en de hoofdzetel van de Bank Van Breda, gevestigd in het voormalige goederenstation Antwerpen Zuid. De statige lokettenzaal van dit neoclassicistische gebouw doet tegenwoordig dienst als ontvangstruimte en zal de deelnemers aan de Liantis Urban Trail Antwerp ongetwijfeld weten te bekoren.

“Unieke combinatie van transpiratie en inspiratie”

“Antwerpen blijft inspireren”, zegt Greg Broekmans van organisator Golazo sports. “Elk jaar vinden we nieuwe highlights of verborgen plekjes. Het evenement blijft dan ook razend populair. Het is veruit de grootste Urban Trail die er bestaat.”

Antwerps schepen voor Sport Peter Wouters: “De Liantis Urban Trail Antwerp is een buitenbeentje op de Antwerpse loopkalender. Elk jaar opnieuw beleven duizenden lopers een bijzondere loopervaring dankzij de unieke combinatie van transpiratie en inspiratie. Ook voor deze negende editie zijn de ‘parcoursbouwers’ met glans geslaagd in het uittekenen van een ontdekkingstocht die de deelnemers in beweging én in vervoering zal brengen.”

De Liantis Urban Trail Antwerp maakt deel uit van de Liantis Urban Trail Series. Eerder dit jaar waren er al looptochten langs en door de verborgen parels van Brussel (26 juni) en Gent (23 oktober). Na Antwerpen volgt er op 10 december ook nog een nocturnemanche in Kortrijk.