De Bijlokesite is zondag de start- en finishlocatie van de zevende editie van de Liantis Urban Trail Gent. Zo’n 3000 lopers gaan op sportieve en culturele ontdekkingstocht en zullen op een parcours van 7 of 12 km dwars door historische en bijzondere gebouwen en langs unieke locaties in de Gentse binnenstad lopen. Online inschrijven kan nog tot en met zaterdag.

Burgemeester Mathias De Clercq geeft om 9u30 het startschot voor de Liantis Urban Trail Gent en loopt daarna zelf mee. Voor de deelnemers aan de 12 km staan er 15 schitterende locaties op het menu, voor de lopers van de 7 km zijn er dat 10.

Eén van de absolute toplocaties is de Koninklijke Opera van Gent. De indrukwekkende kroonluchter in de hoefijzervormige spektakelzaal is al een attractie op zich. Ook de passage door de Pacificatiezaal van het Stadhuis zal indruk maken. Deze oude gerechtszaal, waar in 1576 de Pacificatie van Gent werd afgekondigd, heeft een merkwaardige bevloering in labyrintvorm. Ook de Aula UGent en de Floraliënhal in het Citadelpark zijn tot de verbeelding sprekende locaties op het parcours van de 7 en 12 km. Op het einde wacht voor iedereen ook nog een passage door het STAM, het Stadsmuseum van Gent op de Bijlokesite.

De Liantis Urban Trail Gent is er voor iedereen. Toch zijn veel historische gebouwen niet altijd vlot toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Dankzij Onafhankelijk Leven kunnen ook ‘rollende lopers’ zondag genieten van het event. “Wij vinden het belangrijk dat mensen met een handicap dit kunnen beleven om te tonen dat er veel mogelijk is voor hen, als ze maar de juiste ondersteuning en assistentie krijgen”, zegt Kurt Jacobs, manager communicatie en marketing van Onafhankelijk Leven. Meer dan 100 werknemers uit 9 geëngageerde bedrijven hebben zich via de vzw aangemeld om zondag 9 rolstoelgebruikers te assisteren tijdens het event. “Onze deelname aan de Urban Trail is vooral leuk, maar toch willen we ook aandacht vragen. Mensen met een fysieke of verstandelijke beperking hebben recht op assistentie en recht op een leven in onze samenleving”, aldus Jacobs.